GIRAUDO, ALESSANDRO
GIRAUDO, ALESSANDRO
030972
3-2-1: Three NIR instruments, two fish species, one chemometric approach 9788894115338
2022 Giraudo, Alessandro; Cavallini, Nicola; Pennisi, Francesco; Esposito, Giovanna; Pezzolato, Marzia; Geobaldo, Francesco; Savorani, Francesco; Bozzetta, Elena
APPLICAZIONE IN CAMPO DI STRUMENTAZIONE PORTATILE FT-NIR E UV-VIS PER LA DETERMINAZIONE DEL GRADO DI MATURAZIONE DI FRUTTI CLIMATERICI
2014 Bertone, Elisa; Calderara, Marianna; Giraudo, Alessandro; Venturello, Alberto; Geobaldo, Francesco
Chemometric Differentiation of Sole and Plaice Fish Fillets Using Three Near-Infrared Instruments
2022 Cavallini, Nicola; Pennisi, Francesco; Giraudo, Alessandro; Pezzolato, Marzia; Esposito, Giovanna; Gavoci, Gentian; Magnani, Luca; Pianezzola, Alberto; Geobaldo, Francesco; Savorani, Francesco; Bozzetta, Elena
Determination of lipid content in hazelnuts using NIR spectroscopy
2022 Cazzaniga, Elena; Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro; Savorani, Francesco
Determination of the geographical origin of green coffee beans using NIR spectroscopy and multivariate data analysis
2018 Giraudo, A.; Grassi, S.; Savorani, F.; Gavoci, G.; Casiraghi, E.; Geobaldo, F.
Determination of the geographical origin of green coffee beans using NIR spectroscopy and multivariate data analysis
2019 Giraudo, A.; Grassi, S.; Savorani, F.; Gavoci, G.; Casiraghi, E.; Geobaldo, F.
DETERMINAZIONE RAPIDA E NON DISTRUTTIVA DELL’ORIGINE GEOGRAFICA DEL CAFFÈ MEDIANTE SPETTROSCOPIA FT-NIR ASSOCIATA ALL’ELABORAZIONE MULTIVARIATA
2014 Giraudo, Alessandro; Bertone, Elisa; Venturello, Alberto; Ernestina, Casiraghi; Geobaldo, Francesco
Development and tuning of automatized methods for food quality and process control in agro-food industries.
2017 Giraudo, Alessandro
Development of an automated method for the identification of defective hazelnuts based on RGB image analysis and colourgrams
2018 Giraudo, Alessandro; Rosalba, Calvini; Giorgia, Orlandi; Ulrici, Alessandro; Geobaldo, Francesco; Savorani, Francesco
Differentiation between Fresh and Thawed Cephalopods Using NIR Spectroscopy and Multivariate Data Analysis
2021 Pennisi, Francesco; Giraudo, Alessandro; Cavallini, Nicola; Esposito, Giovanna; Merlo, Gabriele; Geobaldo, Francesco; Acutis, Pier Luigi; Pezzolato, Marzia; Savorani, Francesco; Bozzetta, Elena
Differentiation of fresh and thawed cephalopods using NIR spectroscopy and chemometrics
2022 Giraudo, Alessandro; Cavallini, Nicola; Gavoci, Gentian; Geobaldo, Francesco; Savorani, Francesco
Discrimination among different fish fillets with NIR spectroscopy
2022 Esposito, Giovanna; Pezzolato, Marzia; Pennisi, Francesco; Giraudo, Alessandro; Cavallini, Nicola; Geobaldo, Francesco; Savorani, Francesco; Bozzetta, Elena
Evaluation of different pressing systems for extraction of edible seed oils using NIR Spectroscopy and multivariate data analysis
2019 Giraudo, Alessandro; Cavallini, Nicola; Gavoci, Gentian; Savorani, Francesco
Exploring common and distinct information among three different kinds of NIR instruments by means of chemometrics
2021 Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro; Pennisi, Francesco; Esposito, Giovanna; Pezzolato, Marzia; Savorani, Francesco
IMAGING MULTISPETTRALE E METODI CHEMIOMETRICI PER L'ANALISI DELLE IMMAGINI DI PRODOTTI AGROALIMENTARI
2016 Giraudo, Alessandro; Bertone, Elisa; Amigo, J. M.; Savorani, Francesco; Geobaldo, Francesco
Kinetic modeling of hazelnut drying: Effects of different cultivars and drying parameters
2018 Giraudo, A.; Valentini, N.; Venturello, A.; Savorani, F.; Bertone, E.; Bonazzola, G.; Zeppa, Giuseppe; Geobaldo, F.
Lipids in a Nutshell: Quick Determination of Lipid Content in Hazelnuts with NIR Spectroscopy
2023 Cazzaniga, Elena; Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro; Gavoci, Gentian; Geobaldo, Francesco; Pariani, Mattia; Ghirardello, Daniela; Zeppa, Giuseppe; Savorani, Francesco
Lipids in a nutshell: quickly assess the lipidic content in hazelnuts using NIR spectroscopy
2022 Savorani, Francesco; Cazzaniga, Elena; Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro
Measure your bratwurst: quantifying the content of mechanically separated meat by means of NIR spectroscopy and chemometrics
2022 Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro; Pennisi, Francesco; Esposito, Giovanna; Pezzolato, Marzia; Savorani, Francesco
MONITORAGGIO IN TEMPO REALE DEL GRADO DI TOSTATURA DEL CAFFE' MEDIANTE SPETTROSCOPIA NIR
2016 Bertone, Elisa; Giraudo, Alessandro; Savorani, Francesco; Geobaldo, Francesco
Citazione | Data di pubblicazione | Autori | File |
---|---|---|---|
3-2-1: Three NIR instruments, two fish species, one chemometric approach 9788894115338 / Giraudo, Alessandro; Cavallini, Nicola; Pennisi, Francesco; Esposito, Giovanna; Pezzolato, Marzia; Geobaldo, Francesco; Savorani, Francesco; Bozzetta, Elena. - ELETTRONICO. - (2022). ((Intervento presentato al convegno National Symposium of NIR Spectroscopy (NIR Italia 2022) tenutosi a Izola, Slovenia nel 7-9 Giugno 2022. | 1-gen-2022 | Alessandro GiraudoNicola CavalliniFrancesco GeobaldoFrancesco Savorani + | NIRA_BOA_Giraudo et al.pdf |
APPLICAZIONE IN CAMPO DI STRUMENTAZIONE PORTATILE FT-NIR E UV-VIS PER LA DETERMINAZIONE DEL GRADO DI MATURAZIONE DI FRUTTI CLIMATERICI / Bertone, Elisa; Calderara, Marianna; Giraudo, Alessandro; Venturello, Alberto; Geobaldo, Francesco. - ELETTRONICO. - (2014), pp. 63-68. ((Intervento presentato al convegno NIR ITALIA 2014, 6°Simposio Italiano di spettroscopia NIR. tenutosi a Modena, Italia nel 28-30 Maggio 2014. | 1-gen-2014 | BERTONE, ELISACALDERARA, MARIANNAGIRAUDO, ALESSANDROVENTURELLO, ALBERTOGEOBALDO, FRANCESCO | - |
Chemometric Differentiation of Sole and Plaice Fish Fillets Using Three Near-Infrared Instruments / Cavallini, Nicola; Pennisi, Francesco; Giraudo, Alessandro; Pezzolato, Marzia; Esposito, Giovanna; Gavoci, Gentian; Magnani, Luca; Pianezzola, Alberto; Geobaldo, Francesco; Savorani, Francesco; Bozzetta, Elena. - In: FOODS. - ISSN 2304-8158. - ELETTRONICO. - 11:11(2022), p. 1643. [10.3390/foods11111643] | 1-gen-2022 | Cavallini, NicolaGiraudo, AlessandroGavoci, GentianMagnani, LucaGeobaldo, FrancescoSavorani, Francesco + | foods-11-01643.pdf |
Determination of lipid content in hazelnuts using NIR spectroscopy / Cazzaniga, Elena; Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro; Savorani, Francesco. - ELETTRONICO. - (2022). ((Intervento presentato al convegno WORKSHOP AICIng 2022 tenutosi a Università Politecnica delle Marche - Ancona nel 16-17 Giugno 2022. | 1-gen-2022 | Elena CazzanigaNicola CavalliniAlessandro GiraudoFrancesco Savorani | IX_Workshop_AICIng_BoA_Cazzaniga et al.pdf |
Determination of the geographical origin of green coffee beans using NIR spectroscopy and multivariate data analysis / Giraudo, A.; Grassi, S.; Savorani, F.; Gavoci, G.; Casiraghi, E.; Geobaldo, F.. - ELETTRONICO. - (2018), pp. 106-107. ((Intervento presentato al convegno NIRITALIA 2018 tenutosi a Genova (IT) nel 29/05/2018-31/05/2018. | 1-gen-2018 | A. GiraudoF. SavoraniG. GavociF. Geobaldo + | - |
Determination of the geographical origin of green coffee beans using NIR spectroscopy and multivariate data analysis / Giraudo, A.; Grassi, S.; Savorani, F.; Gavoci, G.; Casiraghi, E.; Geobaldo, F.. - In: FOOD CONTROL. - ISSN 0956-7135. - 99:(2019), pp. 137-145. [10.1016/j.foodcont.2018.12.033] | 1-gen-2019 | A. GiraudoF. SavoraniG. GavociF. Geobaldo + | 1-s2.0-S0956713518306339-main.pdf |
DETERMINAZIONE RAPIDA E NON DISTRUTTIVA DELL’ORIGINE GEOGRAFICA DEL CAFFÈ MEDIANTE SPETTROSCOPIA FT-NIR ASSOCIATA ALL’ELABORAZIONE MULTIVARIATA / Giraudo, Alessandro; Bertone, Elisa; Venturello, Alberto; Ernestina, Casiraghi; Geobaldo, Francesco. - ELETTRONICO. - (2014), pp. 130-135. ((Intervento presentato al convegno NIR ITALIA 2014, 6°Simposio Italiano di spettroscopia NIR tenutosi a Modena, Italia nel 28-30 Maggio 2014. | 1-gen-2014 | GIRAUDO, ALESSANDROBERTONE, ELISAVENTURELLO, ALBERTOGEOBALDO, FRANCESCO + | - |
Development and tuning of automatized methods for food quality and process control in agro-food industries / Giraudo, Alessandro. - (2017). | 1-gen-2017 | GIRAUDO, ALESSANDRO | - |
Development of an automated method for the identification of defective hazelnuts based on RGB image analysis and colourgrams / Giraudo, Alessandro; Rosalba, Calvini; Giorgia, Orlandi; Ulrici, Alessandro; Geobaldo, Francesco; Savorani, Francesco. - In: FOOD CONTROL. - ISSN 0956-7135. - 94:(2018), pp. 233-240. [10.1016/j.foodcont.2018.07.018] | 1-gen-2018 | Alessandro GiraudoULRICI, ALESSANDROFrancesco GeobaldoFrancesco Savorani + | - |
Differentiation between Fresh and Thawed Cephalopods Using NIR Spectroscopy and Multivariate Data Analysis / Pennisi, Francesco; Giraudo, Alessandro; Cavallini, Nicola; Esposito, Giovanna; Merlo, Gabriele; Geobaldo, Francesco; Acutis, Pier Luigi; Pezzolato, Marzia; Savorani, Francesco; Bozzetta, Elena. - In: FOODS. - ISSN 2304-8158. - ELETTRONICO. - 10:3(2021). [10.3390/foods10030528] | 1-gen-2021 | Giraudo, AlessandroCavallini, NicolaGeobaldo, FrancescoSavorani, Francesco + | foods-10-00528-v2.pdf; foods-10-00528-s001.pdf |
Differentiation of fresh and thawed cephalopods using NIR spectroscopy and chemometrics / Giraudo, Alessandro; Cavallini, Nicola; Gavoci, Gentian; Geobaldo, Francesco; Savorani, Francesco. - ELETTRONICO. - (2022). ((Intervento presentato al convegno WORKSHOP AICIng 2022 tenutosi a Università Politecnica delle Marche - Ancona nel 16-17 Giugno 2022. | 1-gen-2022 | Alessandro GiraudoNicola CavalliniGentian GavociFrancesco GeobaldoFrancesco Savorani | Abstract_Giraudo et al.pdf |
Discrimination among different fish fillets with NIR spectroscopy / Esposito, Giovanna; Pezzolato, Marzia; Pennisi, Francesco; Giraudo, Alessandro; Cavallini, Nicola; Geobaldo, Francesco; Savorani, Francesco; Bozzetta, Elena. - ELETTRONICO. - (2022). ((Intervento presentato al convegno National Symposium of NIR Spectroscopy (NIR Italia 2022) tenutosi a Izola, Slovenia nel 7-9 Giugno 2022. | 1-gen-2022 | Alessandro GiraudoNicola CavalliniFrancesco GeobaldoFrancesco Savorani + | NIRA_BOA_Esposito et al.pdf |
Evaluation of different pressing systems for extraction of edible seed oils using NIR Spectroscopy and multivariate data analysis / Giraudo, Alessandro; Cavallini, Nicola; Gavoci, Gentian; Savorani, Francesco. - ELETTRONICO. - (2019), pp. 17-17. ((Intervento presentato al convegno VIII Workshop Nazionale AICIng tenutosi a Lipari, Hotel AKTEA RESORT nel 27-29 Giugno 2019. | 1-gen-2019 | Alessandro GiraudoCAVALLINI, NICOLAGentian GavociFrancesco Savorani | - |
Exploring common and distinct information among three different kinds of NIR instruments by means of chemometrics / Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro; Pennisi, Francesco; Esposito, Giovanna; Pezzolato, Marzia; Savorani, Francesco. - ELETTRONICO. - (2021), pp. 89-90. ((Intervento presentato al convegno National Symposium of NIR Spectroscopy - NIR Italia online tenutosi a online nel 24-25 febbraio 2021 [10.5281/zenodo.4550844]. | 1-gen-2021 | Nicola CavalliniAlessandro GiraudoFrancesco Savorani + | Book_of_abstracts_NIR_Italia_online_Cavallini.pdf |
IMAGING MULTISPETTRALE E METODI CHEMIOMETRICI PER L'ANALISI DELLE IMMAGINI DI PRODOTTI AGROALIMENTARI / Giraudo, Alessandro; Bertone, Elisa; Amigo, J. M.; Savorani, Francesco; Geobaldo, Francesco. - STAMPA. - (2016), pp. 18-19. ((Intervento presentato al convegno V Workshop Applicazioni della Risonanza Magnetica nella Scienza degli Alimenti tenutosi a ROMA - Dipartimento di Chimica e Tecnologie del Farmaco, Facoltà di Farmacia e Medicina, Sapienza Università di Roma nel 26-27 Maggio 2016. | 1-gen-2016 | GIRAUDO, ALESSANDROBERTONE, ELISASAVORANI, FRANCESCOGEOBALDO, FRANCESCO + | - |
Kinetic modeling of hazelnut drying: Effects of different cultivars and drying parameters / Giraudo, A.; Valentini, N.; Venturello, A.; Savorani, F.; Bertone, E.; Bonazzola, G.; Zeppa, Giuseppe; Geobaldo, F.. - In: JOURNAL OF FOOD PROCESS ENGINEERING. - ISSN 0145-8876. - ELETTRONICO. - 41:1(2018), p. e12632. [10.1111/jfpe.12632] | 1-gen-2018 | Giraudo, A.Valentini, N.Venturello, A.Savorani, F.ZEPPA, GIUSEPPEGeobaldo, F. + | - |
Lipids in a Nutshell: Quick Determination of Lipid Content in Hazelnuts with NIR Spectroscopy / Cazzaniga, Elena; Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro; Gavoci, Gentian; Geobaldo, Francesco; Pariani, Mattia; Ghirardello, Daniela; Zeppa, Giuseppe; Savorani, Francesco. - In: FOODS. - ISSN 2304-8158. - ELETTRONICO. - 12:1(2023), p. 34. [10.3390/foods12010034] | 1-gen-2023 | Elena CazzanigaNicola CavalliniAlessandro GiraudoGentian GavociFrancesco GeobaldoGiuseppe ZeppaFrancesco Savorani + | 2022 Cazzaniga - Lipids in a Nutshell Quick Determination of Lipid Content in Hazelnuts with NIR Spectroscopy.pdf |
Lipids in a nutshell: quickly assess the lipidic content in hazelnuts using NIR spectroscopy / Savorani, Francesco; Cazzaniga, Elena; Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro. - ELETTRONICO. - (2022). ((Intervento presentato al convegno National Symposium of NIR Spectroscopy (NIR Italia 2022) tenutosi a Izola, Slovenia nel 7-9 Giugno 2022. | 1-gen-2022 | Francesco SavoraniElena CazzanigaNicola CavalliniAlessandro Giraudo | NIRA_BOA_Savorani et al.pdf |
Measure your bratwurst: quantifying the content of mechanically separated meat by means of NIR spectroscopy and chemometrics / Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro; Pennisi, Francesco; Esposito, Giovanna; Pezzolato, Marzia; Savorani, Francesco. - ELETTRONICO. - (2022). ((Intervento presentato al convegno National Symposium of NIR Spectroscopy (NIR Italia 2022) tenutosi a Izola, Slovenia nel 7-9 Giugno 2022. | 1-gen-2022 | Nicola CavalliniAlessandro GiraudoFrancesco Savorani + | NIRA_BOA_Cavallini et al.pdf |
MONITORAGGIO IN TEMPO REALE DEL GRADO DI TOSTATURA DEL CAFFE' MEDIANTE SPETTROSCOPIA NIR / Bertone, Elisa; Giraudo, Alessandro; Savorani, Francesco; Geobaldo, Francesco. - ELETTRONICO. - (2016), pp. 29-29. ((Intervento presentato al convegno NIR Italia 2016 - 7° Simposio italiano di Spettroscopia NIR tenutosi a Milano nel 12-14 Ottobre 2016. | 1-gen-2016 | BERTONE, ELISAGIRAUDO, ALESSANDROSAVORANI, FRANCESCOGEOBALDO, FRANCESCO | - |