The paper proposes a sensorization plan for monitoring a relevant architectural case study at the University of Cagliari, in order to verify indoor thermo-hygrometric conditions and define a set of interventions which should be compatible with building preservation issue and oriented at improving its energy performance. The research aims at understanding how to organize and structure the compliance of the building, in order to anticipate users' needs and how the centrality of these requirements can influence the definition of new retrofit models. Firstly, the proposed workflow has been tested on a pilot building with the same use: the eLUX lab, e.g. the Smart Campus Demonstrator at the University of Brescia and then, an adaptation of the developed cognitive concept has been applied to the “Mandolesi Pavilion”, an icon building at the University of Cagliari Campus. This adaptation and the main features transferred to from the experience in Brescia to Cagliari are here presented. The research is ongoing and first results are discussed.

Preliminary performance monitoring plan for energy retrofit: A cognitive building: The “Mandolesi Pavillon” at the University of Cagliari / Desogus, G.; Quaquero, E.; Sanna, A.; Gatto, G.; Tagliabue, L. C.; Rinaldi, S.; Ciribini, A. L. C.; Di Giuda, G. M.; Villa, V.. - ELETTRONICO. - (2017). ((Intervento presentato al convegno 2017 AEIT International Annual Conference tenutosi a Cagliari, Italy nel 20-22 Settembre 2017 [10.23919/AEIT.2017.8240529].

Preliminary performance monitoring plan for energy retrofit: A cognitive building: The “Mandolesi Pavillon” at the University of Cagliari

Ciribini, A. L. C.;Di Giuda, G. M.;VILLA, V.
2017

Abstract

The paper proposes a sensorization plan for monitoring a relevant architectural case study at the University of Cagliari, in order to verify indoor thermo-hygrometric conditions and define a set of interventions which should be compatible with building preservation issue and oriented at improving its energy performance. The research aims at understanding how to organize and structure the compliance of the building, in order to anticipate users' needs and how the centrality of these requirements can influence the definition of new retrofit models. Firstly, the proposed workflow has been tested on a pilot building with the same use: the eLUX lab, e.g. the Smart Campus Demonstrator at the University of Brescia and then, an adaptation of the developed cognitive concept has been applied to the “Mandolesi Pavilion”, an icon building at the University of Cagliari Campus. This adaptation and the main features transferred to from the experience in Brescia to Cagliari are here presented. The research is ongoing and first results are discussed.
978-8-8872-3737-5
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
2017_AEIT_estratto.pdf

non disponibili

Tipologia: 2a Post-print versione editoriale / Version of Record
Licenza: Non Pubblico - Accesso privato/ristretto
Dimensione 5.53 MB
Formato Adobe PDF
5.53 MB Adobe PDF   Visualizza/Apri   Richiedi una copia
Pubblicazioni consigliate

Caricamento pubblicazioni consigliate

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: http://hdl.handle.net/11583/2696555