This paper appraises the development of Hammarby Sjöstad, an eco district located in the south of Stockholm. As a refusal of the previous unsustainable development, Hammarby Sjöstad is now well known for being built to the highest environmental standards. Since the 1990s, the area has been redeveloped into a sustainable and innovative district, with mixed-use space and a low environmental impact. The main goal was to create a residential neighbourhood based on sustainable resource usage, simultaneously minimising energy consumption and waste production, while maximising resource saving and recycling. Hammarby therefore promotes efficient environmental management, with low-carbon development, renewable energy and well-integrated public transportation. It also strongly supports climate change reduction and a sustainable energy future by promoting energy efficiency and renewable energy. The building process has adopted an innovative sustainability technology, maximizing light and enhancing the views of water and green spaces. Likewise, the city has given great emphasis to sustainable and long-lasting materials such as wood, glass, steel and stone, showing the application of the modern architectural program that Hammarby promotes. The case study also reveals the powerful role of strong public sector leadership in ensuring high quality development. In fact, the project was based and delivered through a process of state-led consensus integration between all parties and at all levels. A major result of this successful integrated planning approach is the Hammarby Model, which deals with energy, fresh water and waste.

From post-industrial wasteland to eco success: the innovative renewal of Hammarby Sjöstad / Solly, Alys. - In: NEWDIST. - ISSN 2283-8791. - ELETTRONICO. - Special issue:July 2016(2016), pp. 443-451.

From post-industrial wasteland to eco success: the innovative renewal of Hammarby Sjöstad

SOLLY, ALYS
2016

Abstract

This paper appraises the development of Hammarby Sjöstad, an eco district located in the south of Stockholm. As a refusal of the previous unsustainable development, Hammarby Sjöstad is now well known for being built to the highest environmental standards. Since the 1990s, the area has been redeveloped into a sustainable and innovative district, with mixed-use space and a low environmental impact. The main goal was to create a residential neighbourhood based on sustainable resource usage, simultaneously minimising energy consumption and waste production, while maximising resource saving and recycling. Hammarby therefore promotes efficient environmental management, with low-carbon development, renewable energy and well-integrated public transportation. It also strongly supports climate change reduction and a sustainable energy future by promoting energy efficiency and renewable energy. The building process has adopted an innovative sustainability technology, maximizing light and enhancing the views of water and green spaces. Likewise, the city has given great emphasis to sustainable and long-lasting materials such as wood, glass, steel and stone, showing the application of the modern architectural program that Hammarby promotes. The case study also reveals the powerful role of strong public sector leadership in ensuring high quality development. In fact, the project was based and delivered through a process of state-led consensus integration between all parties and at all levels. A major result of this successful integrated planning approach is the Hammarby Model, which deals with energy, fresh water and waste.
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
SBE16TO Alys Solly.pdf

accesso aperto

Descrizione: SBE16TO From post-industrial wasteland to eco success: the innovative renewal of Hammarby Sjöstad
Tipologia: 2. Post-print / Author's Accepted Manuscript
Licenza: PUBBLICO - Tutti i diritti riservati
Dimensione 345.72 kB
Formato Adobe PDF
345.72 kB Adobe PDF Visualizza/Apri
Pubblicazioni consigliate

Caricamento pubblicazioni consigliate

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: http://hdl.handle.net/11583/2646357
 Attenzione

Attenzione! I dati visualizzati non sono stati sottoposti a validazione da parte dell'ateneo